Gümüş Böceği

Gümüş Böceği (Lepisma saccharina) Nedir?

Gümüş böceği (gümüşcün-lepisma saccharina) nedir, nelerle beslenir, nerede nasıl kaç yıl yaşar, özellikleri ve zararları nelerdir, ilaçlaması nasıl yapılır?

Gümüş Böceği

Gümüş Böceği diğer adıyla Gümüşçün (Lepisma saccharina), Lepismatidae familyasından olan ve adını vücutlarının parlak gümüşümsü renginden alan, genellikle evlerde yaşayan böcek türüdür. Gümüş Böcekleri'nin boyları türüne göre 12-13cm. arasında değişmektedir. Hiç birşey yemeden 10 ay aç durabilen ve hayatta kalabilen bu canlıların yaşam süreleri ortalama 1-3 yıl arası olsa da; bazılarının 8 yıla kadar yaşadığı araştırmalar sonucu tespit edilmiştir.

Hızlı hareket edebilme yeteneğine sahip Gümüş Böceği diğer adıyla Gümüşçün besinlere salgı ve dışkılarını bulaştırması ile yaşam alanlarında hastalık bulaşımına sebep olabilir. Aynı zamanda eşyalara da zarar verebilen bu canlılar yumurtlama yöntemi ile hızlıca ürerler ve çoğalırlar. Sıcak ortamı ve açık havayı seven bu zararlılar uzun süre aç kalabildikleri gibi, sürekli göz önünde görünmeden yaşadıkları için bireysel yöntemlerle yakalanmaları ya da yok edilmeleri çok zordur. İstila söz konusu olduğunda sonrası için ciddi bir mücadele gerekmektedir.

Gümüş Böceği'nin Yaşamı Ve Beslenmesi

Araştırmalara göre 300 milyon yıldır değişmeden kalmış bir böcek türü olan Gümüş Böceği (Gümüşçün), görünüşünde gözle görülür bir değişim olmaksızın, yumurta halinden yetişkin hale gelir.Çoğu ortamda yaşayabilen gümüş (gümüşçün) böceği sıcak alanlar, zemin ve bodrum katları, çatı katları, mutfak ve banyo gibi karanlık, nemli alanlarda yaşamayı tercih eder.Özellikle kağıt ve nemli elbiselere karşı ilgileri olddukça fazla olan bu canlılar, genellikle garaj ve ambar benzeri mekanlarda saklanan kutuların içinde bulunurlar.Gümüşçün böcekleri çiftleşme öncesi yaptıkları aşk dansları ile yaklaşık (30) dakikalık bir süreçten geçerler.Erkeklerin bıraktıkları spermatoforlar, dişi türlerin yumurta borusuna (ovopozitor) alınır.Yumurta sayıları ve alışkanlıkları, dişilerin türlerine göre değişkenlik göstermektedir.Türlerden bazısı günde bir kaç yumurta yumurtlarken, bazı türleri de 2-20 arasında değişen gruplarda yumurta yumurtlayabilir.Bazı türleri de tek yumurtlamada elli (50) taneye kadar yumurta bırakabilir.Ayrıca Gümüşçün'lerin dışkıları çok küçük bibere benzemektedir.

Sekiz (8) yıla kadar yaşadıkları bilinen gümüşçünler, çok iştahlı olmalarına rağmen bir o kadarda dayanıklı haşerelerdir ve yaklaşık 10 ay tek lokma yemeden aç kalabilirler.Bu haşereler evdeki yiyecekler dışında tüm tahıl çeşitlerini, mantarları, küfleri, kâğıtları, macunları, kumaşları ve naylonları yiyebilirler.En çok patates, yulaf ezmesi ve unu severler.Gümüş Böceği'nin doğal düşmanları da vardır.Eğer yaşam alanında çok sayıda Gümüş Böceği (Gümüşçün) var ve herhangi bir mücadele işlemi yapılmadan azalıyorlar ise; bilinmelidir ki; o yaşam alanında çıyan, kırkayak, kulağakaçan ya da örümceklerin var olduğu ve gümüş böceklerini yiyerek kendi yaşam alanlarını korumaları gibi durumlar söz konusu olabilmektedir.

Gümüş Böceği (Gümüşçün) İle Mücadele

Gümüş Böceği'ni yaşam alanlarından uzak tutmanın en önemli yolu hijyenik ortamdan geçmektedir.Gümüş böceklerinin en çok gizlendiği bölgeleri (mutfak yerlerini, tezgahlarını ve dolaplarını) sık sık temizlemek gerekir.Ek olarak; kitaplıkları, dolap raflarını, kapı ve pencere pervazlarını en az haftada bir kez temizlemekte de büyük fayda vardır.Gardolop ya da elbise dolabı, çamaşır sepeti gibi eşyaları kontrol etmeli, içlerine naftalin veya bu haşerelerin sevmedikleri kokuya sahip bitki ve bileşenlerin kurularını bulundurmak elbiselerde ve dolap içlerinde bulunmalarını engelleyecektir.

Yapı zemini ve yaşam alanı içerisindeki her türlü yarık ve çatlakların kapatılması, özellikle süpürgelik altı ve üstünün slikon tarzı bir madde ile kaplanarak kapatılması gümüşçünlerin yaşam alanlarını daraltacaktır.Ayrıca rutubetli ortamı çok sevdikleri için, yaşam alanlarını sürekli havalandırarak ortamı kuru tutmak gerekmektedir.Kullanılmayan kağıt, gazete ve karton benzeri malzemeleri sık sık kontrol edilmeli, mümkünse ev içerisinde hiç tutulmaması barınma alanlarını daraltacaktır.

Gümüş Böceği (Gümüşçün) İle Mücadele

Gümüş Böceği (Gümüşçün) ile doğal mücadele de çeşitli yöntemler geçmişten günümüze kadar uygulanmakta, bir çoğu başarılı sonuç vermektedir.Doğal yöntemlerin başında bazı biktiler ve bileşenler kullanılmaktadır.Nane, sabun kokusu, kekik, salatalık (badem), narenciye kokusu (portakal, mandalina, limon), tarçın, lavanta, sedir, karanfil gibi keskin kokulara sahip baharat ve meyvelerin olduğu yerlere yaklaşmazlar.Bu baharatlar gümüş böceklerini öldürmez ve yumurtalarına zarar vermez, ancak konuldukları ya da bırakıldıkları yerlere gümüşçünlerin girmelerini engeller.Ayrıca şeker ile kabartma tozu karışımı kullanımı bu haşerelerin zehirlenmelerine ve ölümlerine neden olmaktadır.Saklandıkları veya yuvalandıkları yerlere likit (sıvı) şeklinde uygulanması çözüm olabilir.

Gümüş Böceği İlaçlaması Nasıl Yapılır?

Akdeniz Hijyen; insanlara ve eşyalara zarar veren gümüşçün böceğine karşı, Antalya Alanya'da %100 garantili ilaçlama yöntemleri ile profesyonel hizmet vetmektedir.Gümüş Böceği ile mücadele de, uzman ekibiyle sorunun kaynağını ve en doğru yöntemi belirleyerek harekete geçer, kısa sürede mükemmel sonuç almanızı sağlar.Ayrıca firmamız, ilaçlamanın yanı sıra aynı sorunlarla tekrar karşılaşmamanız için de, uygulama sonrası gerekli bilgileri sizinle paylaşır ve gümüşçün böceklerinden kurtulmanız için kalıcı yetkin ve kurumsal hizmet sunar.

Akdeniz Hijyen; insan sağlığına, hedef dışı canlılara ve çevreye zarar vermeyen, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı, halk sağlığı alanında da haşerelere karşı ilaçlama usul ve esasları hakkında yönetmelik ve ilgili belediyenin vermiş olduğu ruhsatlara uygun bir şekilde biyosidal ürünleri kullanır.