Akar (Mite)
Eklem bacaklılar ailesinden olup gözle görülemeyen ancak mikroskopla seçilebilen Akar (Mite), çoğunlukla insanla aynı mekanı paylaşır. Dermatophagoides Pteronyssinus (DP), Dermatophagoides farinea (DF) ve tahıl artıkları ile beslenen depo akarları, yüzlerce akar türünden sadece bir kaçıdır ve çoğunluğunun uzunluğu 1 mm'den daha kısadır. Diğer eklembacaklılara benzer şekilde gövdeleri prosoma ve abdomenden oluşmaktadır. Akarların dört çift bacağı vardır.Bazı türleri yırtıcı olmakla birlikte diğer akarları yiyerek beslenirler. Bazıları ise; çürümüş maddeleri tercih ederken, bazı türleri de hayvanlar ve bitkiler ile beslenirler. Bitkiler ile beslenen akar türleri, aynı zamanda bitki zararlısı sınıfına da girerler.
Akarların yaşamaları için ideal koşullar 20-30 °C arasında sıcaklık ve %60-70 arası nemdir. Sıklıkla zeminde çökmüş halde dururlar ve yürümekle, hareketle kolayca havaya karışırlar. Ne kadar temiz olursa olsun her evde mutlaka ev tozu akarları bulunur. En yoğun olarak üredikleri yerler ise; insanların yatakları yastık, yorgan, halılar kumaş kaplı mobilyalardır. Bir gram ev tozu içinde yaklaşık olarak 19.000 akar bulunur.
Akar'ın Yaşamı Ve Beslenmesi
Genel olarak insan ve hayvan kalıntıları (dökülen deri parçaları) ile beslenen akarlar, insanınların yaşadığı her yerde bulunurlar.Barınak olarak seçtikleri ve yaşadıkları yerler arasında en belirgin mekanları yatak ve çevresidir.Yetişkin akarlar ortalama altı hafta yaşayabilir.Dişi akar bu süre içinde 40-80 yumurta bırakır.Normal oda sıcaklığında (20-25 °C) bu yavrular gelişmeye başlar.Akarlar yumurtadan itibaren tam olgunlaşmadan önce larva ve pupa evrelerinden geçerler.Bir akar yumurtası dört hafta (28 gün) içinde yetişkin akara dönüşür.Karada ve suda yaşayabilirler.
Çoğu akar, hayvanlara karşı zararlı olmasa da; doğada bazı türleri parazit niteliği gösterebilirler.Bunların dışında; dondurulmuş hayvanlar, koltuk, halı, giysiler ve benzer, eşyalar da akarların barınması ve beslenmesi için yeterlidir.İnsandan ve hayvandan dökülen ölü deri hücreleri, saç, kıl, kepek ve diğer organik maddelerle beslenirler.Bir insan günde ortalama olarak 1-1.5 gr. deri dökebilmektedir.Ortamda bulunan 1 gr. deri parçası 1.000.000 akarın beslenmesi için yeterlidir.
Akarların Zararları
Bir çok türü bulunan akarlar, gözle görünmeyecek kadar küçük olmalarına rağmen yol açtıkları sorunlar zaman zaman oldukça büyük olabilmektedir.Özellikle insan ve hayvan üzerinde, hiç beklenmedik zamanlarda davranış bozukluklarına sebebiyet verebilirler.Hiç sebep yokken hapşıran ya da kaşınan bir insanla karşılaşıldığında ön yargılı davranarak kendisinin uyuz ve benzeri biri bir rahatsızlığı olduğu düşünülebilir.Sürekli kaşınma ihtiyacı hisseden bir insanın, bu rahatsızlık gece uykusunuda olumsuz yönde etkileyebilir.Akarların yaşam alanlarında insanlara ve hayvanlara olan zararları aşağıda listelenmiştir.
- Çilt kaşınması
- Geniz akıntısı
- Hapşırma
- Öksürük
- Burun akıntısı
- Sulu, kızarık ve gözler
- Ağız, burun ve boğaz kaşıntısı
- Burun tıkanması
- Nefes alırken boğazdan hırıltılı ses gelmesi
- Uyku bozukluğu
Akar İle Mücadele Yöntemleri
Akarların hemen hemen her yerde var olduklarını ve ancak mikroskop gibi büyüteç araçlarla görebileceğimizi düşünürsek, bu minik zararlılardan tamamen kurtulmak imkansız gibi görünüyor. Fakat çeşitli önlem ve tedbirlerle var olan zararı büyük ölçüde azaltabiliriz.Günlük yaşantımızda ortalama 8 saat uyuduğumuz ve ömrümüzün 1/3 bölümünü geçirdiğimiz yatak odamızı akarlardan arındırmanın önemi büyüktür.Ev tozu akarları 55 °C ve üzeri sıcaklığa dayanamazlar.Dolayısıyla yatak odasında kullandığımız her türlü yıkanabilir örtü ve kılıfların 60 °C ısıya dayanıklı olarak seçmemiz çok önemlidir.Yastık kılıfı, nevresim, ve örtülerini 60 °C'de yıkamak akarların ölmesini sağlayacaktır.Bu uygulamayı haftada en az 1 defa yapmak sağlığımız açısından da büyük önem taşımaktadır.
Yaşadığımız yerleri sürekli havalandırmalıyız.Yatak odasında kalın halı yerine ince kilim kullanılması daha uygundur.Kalın ve yünlü perdeler yerine stor perde veya sentetik silinebilir jaluzi kullanmakta işimizi daha da kolaylaştırır.Kullandığımız elektrik süpürgesi de akarların çoğalmasıyla birebir bağlantılı olabilmektedir.Direkt suya çeken veya HEPA 12 ve HEPA13 filtreye sahip süpürgeler tercih edilmelidir.Bazı elektrik süpürgeleri bu bağlamda tabiri caizse kaş yaparken göz çıkaran olabiliyor.Torbaya gitmeden tahliye havası aracılığıyla tekrar akar alerjilerini dağıtabiliyorlar.Elektrik süpürgesi alırken bunu göz önünde bulundurmanızda fayda var.Evdeki nem oranını mümkün olduğu kadar düşük tutmak ve evdeki havanın kuru kalmasını sağlamak gerekir.Nem oranı %50 altına indiğinde ev tozu akarları yaşayamaz ölürler.Ütü gibi buharlı cihazları kullandığınızda hemen arkasından evi havalandırmak ortadaki nemin dışarıya çıkmasını sağlamak gerekir.Evin herhangi bir yerinde su kaçağı varsa kaçağı onarmak gerekir.Akarlar karada yaşayabildikleri gibi suda da yaşayabilirler.
Çocukların kullandığı veya oynadığı pelüş veya tüylü oyuncakları sık sık 60 °C sıcaklıkta yıkanmasını temizlenmesini sağlayın.Yatak odası dışında evin diğer odalarında kadife, tüylü kumaştan mobilyalardan kaçınmalı, koltuklar deri ya da sentetik kumaştan seçilmelidir.Mutfakta gıda hazırlama, pişirme faaliyetine başlamadan önce ellerin mutlaka yıkanması, yiyecek, içecek hazırlama ve pişirme sırasında giyilen giysilerin, mutfakta kullanılan her türlü araç gerecin, kullanılan tezgah yüzeyinin, yer döşemesinin temiz olması, çöplerin kapaklı çöp kutularında biriktirilmesi, haşerelerin üreyebileceği ortamların bulunmaması gerekmektedir.Son olarak; evde beslenilen evcil hayvanlar, akarların transferi konusunda köprü olabilirler ve yaşam alanlarını evin her tarafında olmalarını sağlayabilirler.Eğer evcil hayvanınızdan vazgeçemiyorsanız, temizliğine büyük dikkat etmeniz sağlığınız açısından büyük önem taşımaktadır.
Akar İlaçlaması Nasıl Yapılır?
Akar-mite ilaçlamasında genellikle tüm mekan kapsam içine alınır.Akdeniz Hijyen; insanlara ve eşyalara zarar veren akarlara karşı, Antalya Alanya'da %100 garantili ilaçlama yöntemleri ile profesyonel hizmet vetmektedir.Akar (mite) ile mücadele de, uzman ekibiyle sorunun kaynağını ve en doğru yöntemi belirleyerek harekete geçer, kısa sürede mükemmel sonuç almanızı sağlar. Ayrıca firmamız, ilaçlamanın yanı sıra aynı sorunlarla tekrar karşılaşmamanız için de, uygulama sonrası gerekli bilgileri sizinle paylaşır ve akarlardan kurtulmanız için kalıcı yetkin ve kurumsal hizmet sunar.
Akdeniz Hijyen; insan sağlığına, hedef dışı canlılara ve çevreye zarar vermeyen, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı, halk sağlığı alanında da haşerelere karşı ilaçlama usul ve esasları hakkında yönetmelik ve ilgili belediyenin vermiş olduğu ruhsatlara uygun bir şekilde biyosidal ürünleri kullanır.