Akrep

Akrep (Scorpiones) Nedir?

Akrep nedir nasıl beslenir nerede ne kadar yaşar, mavi rengi neden sevmez, zararları ve insan üzerindeki etkileri nelerdir, akrep ilaçlaması nasıl yapılır?

Akrep

Örümceğimsiler sınıfının Scorpiones takımında yer alan Akrep; örümcekler, uyuz böcekleri, kene ve benzeri eklem bacaklılarla akrabadırlar. Boyları türüne göre değişmekle birlikte, çoğunun ortalama boyu 5-8 cm. arasındadır. Genellikle 3 ile 5 yıl arasında bir ömürleri olsa da, istisnai bazı türleri 15 yıl kadar yaşayabilirler. Sıcağı ve nemi seven akrepler yalnız yaşamayı tercih ederler. Kırık kuyruk uçlarında bulunan iğnesinde bir su aygırını öldürebilecek güçte zehir barındırmaktadır. Zehrinin kuvveti akreplerin renklerine ve türlerine göre değişmektedir. Sarı renkte olan türü en zehirli ve tehlikelisi olarak bilinir.

Dünyanin her yerinde olduğu gibi ülkemizde de bir çok türü bulunan akrep tüm canlılar için birer tehdittir. Agresif ve saldırgan yapısına rağmen, zaman zaman insanlara karşı bu tutumundan uzak kaldığı da görülmüştür. Herhangi bir akrep sokmasında ya da böyle bir şüphede kaybedilen her dakika ölümcül sonuçlara bir adım daha yaklaştırabilir.

Akreplerin Yaşamı Ve Beslenmesi

Akrepler yavrularını yumurtalıklarında canlı olarak doğururlar.Anne akrep ortalama 60 yavru doğurabilir ve doğumlarından itibaren yavrular 20 gün kadar annelerinin sırtında kalırlar.Süre bitiminde derilerini değiştiren yavru akrepler annelerinden ayrılırlar ve yaşamlarına tek başlarına devam ederler.Yürürken kuyruğunu kaldıran ve düz yüzeylere tırmanamayan akrep nemli bölgelerde yaşamasına rağmen, ıslak ve kaygan zeminlerde çok fazla yürüyememektedir.

Yalnız yaşayan akrepler gündüz güneş ısısının derilerini kurutması sebebi ile genellikle geceleri aktif olarak görünürler ve beslenmek için ortaya çıkarlar.Taş altlarında, duvar yanıklarında, evlerde ve kapalı mekanlarda ise; halı altları da dahil mekanın her yerinde akreplere rastlamak mümkündür.Bölgesel olarak karın bulunmadığı her yerde rahatlıkla yaşayabilirler.En zehirlisi olarak bilinen sarı akrepler (Leiurus abdullahbayrami), avlanma ve beslenme bölgeleri olarak genellikle bozkırları ve ormanlık alanları tercih ederler.

Akreplerin Yaşamı Ve Beslenmesi

Akrepler kendi türleri dahil olmak üzere; diğer zararlılar ve böceklerle beslenirler.En çok bilinen avlanma yöntemleri kuma gömülerek kendilerini kamufle ederek gizlenmeleridir.Zehirleri çok güçlü olduğu için kısa boylarına rağmen kendisinden kat kat büyük olan yılanlara saldırdıkları da görülmüştür.Kıskaçlarını elleri gibi kullanan akrep kurbanlarını yakalayıp zehirli iğnesiyle felç edici kıvama gelene kadar kurbanını bırakmaz.Bir çok gözü olmasına rağmen görme yeteneği zayıf olan akrepler, kıskaçlar üzerindeki duyu yeteneği olan kıllar aracılığla dokunma duyularını kullanarak gelen titreşimler ile hareket ederler.Avını ağzının önüne getirdiğinde buradaki zehir çengeliyle öldürür ve yemeye başlar.Açlığa ve susuzluğa karşı ortalama 1 yıl dayanabilen bu güçlü hayvanlar aynı zamanda kopan organlarını da yenileme özelliğine sahiptir.

Akrep Sokmalarına Karşı Ne Yapılmalı?

2009 verilerine göre yaklaşık 1753 civarında türü bulunan bu küçük canlıların öldürücü etkisi oldukça büyüktür.Çok hızlı hareket ve manevra kabiliyetine sahip olan akrepler avlarından, tehditlerden ve insanlardan kolayca gizlenebilirler.Her yerde yaşama olanağı bulan akrebin yuvasını belirlemek oldukça zordur.Boylarının küçük olması sebebi ile farkedilene kadar yaklaşıp sokma riski yüksektir.Yeterli bilgi ve tecrübeye sahip değilseniz bu canlıları yakalamak ya da uzaklaştırmak için bireysel mücadelelerde bulunmamanız önerilir.İnsanlarda yapacağı etki ise; kişinin sağlık durumu, yaşı, sokmadan sonraki tıbbi müdahale süresi gibi birçok etkene göre değişir.Akrep sokmasından sonra üşüme, titreme, halsizlik, karıncalanma, his kaybı gibi komplikasyonlar oluştuğunda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Akreplerin zehirli olup olmadıkları ya da akrep sokmalarında hayati önem taşıyıp taşımadıkları boylarına göre ölçülmemelidir.Renklerine ve yaşadıkları bölgeye bağlı olarak zehirlerinin kuvveti değişkenlik göstermektedir.Akrep sokmalarında yapılacak ilk ve en doğru işlem, soktuğu yer ve etrafına buz masajı yaparak zehirlenen bölgeyi bir müddet karantina altına almaktır.Böylece damarlar incelip kan akışının yavaşlamasına, dolayısıyla zehirin kana karışıp vücuda yayılma sürecini yavaşlatması sağlanarak zaman kazanılabilir.Sonrasında sokulan bölgeden vakumlama yöntemi ile zehir emilerek çıkarılmaya çalışılmalıdır.Yapılan çalışmalara göre, tek bir akrep cinsinde 40 ile 50 adet arasında toksin bulunmaktadır.Bununla birlikte, sayıları 1753 olarak bilinen akrep cinsleri arasında sadece 50 türü insan hayatı için tehlike oluşturur.Hayati tehdit oluşturmayan akrep sokmaları ve ısırıkları, sokulan kişinin akrep zehirine alerjisi olmadığı sürece, eşşek arısı sokmasına benzer bir acı ve şişlik vermektedir.

Akrep İle Mücadele Yöntemleri

Akrep İle Mücadele Yöntemleri

Kendi türlerini de avlayan akrepler genellikle yalnız yaşadıkları için mücadelesi de oldukça zordur.İnsanların yaşam alanlarında üreyip çoğalan bazı türlerinin de, gidecek yerleri olmadığı için nadiren olarak gruplar halinde yaşadıkları da gözlemlenmiştir.Sert tabakaya sahip kabukları ve çok çabuk üremeleri göz önünde bulundurulduğunda; basit ve sıradan ilaçlamaların başarı oranı yok denecek kadar azdır.Doğal yöntemler uygulayarak akrepleri yaşam alanlarından uzaklaştırmak zor olsa da, imkansız değildir.

Bazı evcil hayvanlar (kedi ve tavuk gibi) akreplerin doğal düşmanlarındandır.Bu evcil hayvanlar sıradan gibi görünseler de, akreple başa çıkmakta oldukça yeteneklilerdir.Borik asit genel olarak tüm haşerelerin sevdikleri ama yediklerinde sindirim sistemini çökerterek ölmelerine neden olan çözümlerinden biridir.Diğer doğal yöntemler ise; tarçın, narenciye grubu, lavanta, sedir ağacı yağı ve diatom toğrağı gibi bitkisel ve topraksal çözümlerdir.Bu yöntemleri uygulaması da oldukça basittir.Akreplerin gezindikleri ya da gezinme ihtimali olan yerlerde bulundurulmaları yeterlidir.

Mavi renkli eşya ve pencere gibi dış kaplamalar da akreplerin uzak tutulmasında oldukça işe yaramaktadır.Ayrıca akrepler bir çok böcekte olduğu gibi ateş ve ateş rengine duyarlı hayvanlardır. Görme yeteneklerinin zayıflığı ve aynı zamanda renk körü oldukları için, ateşten korkan akreplerin mavi rengi ateş rengi olarak algılamaları sonucu o bölgeye yaklaşmamalarını sağlamaktadır.

Akrep İlaçlaması Nasıl Yapılır?

Ulv (sisleme) teknolojisi kullanılarak uygulanan akrep ilaçlama yönteminde, ilaçlama esnasında yapı veya mekan içerisinde yaşlılar, solunum hastaları, hamile bayanlar, çocuklar ve alerjisi olan kişiler ilaçlama yapılacak alandan uzaklaştırılmalıdır.Ortalama 2-4 saat arası sürecek olan ilaçlama da; ilaç kurumaya bırakılır ve süre bitiminde mekan iyice havalandırılır.Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı biyosidal ürünler kullanılarak yapılan ilaçlama, doğru kullanıldığında çevre ve insan sağlığına zarar vermez.İşyeri ilaçlama veya ev ilaçlama aşamalarının tamamlanmasından sonra uzman ekipler tarafından tespit edilen akrep oluşumu ve üremesine katkı sağlayan uygunsuzlukların da giderilmesi ile yaşadığınız veya kullandığınız bu mekânlardaki akrep sorunu ortadan kalkacaktır.

Akdeniz Hijyen; insanlara ve evcil hayvanlara zarar veren Akrep'e karşı, Antalya Alanya'da %100 garantili ilaçlama yöntemleri ile profesyonel hizmet vetmektedir.Akrep ile mücadele de, uzman ekibiyle sorunun kaynağını ve en doğru yöntemi belirleyerek harekete geçer, 15 gün ile 1 ay arasında mükemmel sonuç almanızı sağlar.Ayrıca ilaçlamanın yanı sıra aynı sorunla tekrar karşılaşmamanız için de, uygulama sonrası gerekli bilgileri sizinle paylaşır.

Akdeniz Hijyen; insan sağlığına, hedef dışı canlılara ve çevreye zarar vermeyen, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı, halk sağlığı alanında da haşerelere karşı ilaçlama usul ve esasları hakkında yönetmelik ve ilgili belediyenin vermiş olduğu ruhsatlara uygun bir şekilde biyosidal ürünleri kullanır.