Ülkemizde Bulunan Hamam Böceği Türleri
By EditörBlog
Türkiye'deki (ülkemizdeki) hamam böceği türleri nelerdir, en yaygın kaç türü vardır ve görülenleri hangileridir, nerelerde yaşarlar ve nasıl beslenirler?Ülkemizdeki Hamam Böceği Türleri
Bilinen en eski böcek türlerinden olan hamam böceği, yaklaşık olarak kendi içerisinde 6 farkli familyaya sahip olup, bu familyalar içerisinde de ortalama 4.500 farklı tür bulunmaktadır.Hamam böcekleri insanlara ve hayvanlara direk zarar vermeseler de, istisnai olarak birkaç vakada burun, kulak gibi organlardan içeriye girip psikolojik ve zihinsel hasar verdikleri de görülmüştür. Bilindikleri günden beri zararlı haşereler arasında sivrisinekten sonra en yaygın olarak bilinen bu canlılar, ekolojik sistemin işleyişinde de büyük rol oynamaktadırlar.
İstilacı olarak bilinen hamam böcekleri uygun ortam bulduklarında şaşırtıcı şekilde hızlıca üreyip çoğalırlar.Her ortamda yaşayabilecek donanıma sahip bu küçük canlılar, dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi, ülkemizde de çiftliklerde üretilip yetiştirilmektedir.Türkiye genelinde bilinen 63 türü yaşamaktadır, fakat sıkça rastlanılan 4 türü en yaygın görülenleridir.Bunlar; Kalorifer (Alman), Amerikan, Doğu (Oryantal-Şark) ve Kahverengi Çizgili Hamam Böceği'dir.
Blattaria kategorisi adı altında toplanan tüm alt ve üst sınıfların en çok bilinen ve en yaygın olan türleri aşağıda listelenmiştir.
- Blaberidae
- Termit
- Blattidae
- Ectobiinae
- Kalorifer Böcekleri
- Blattella
- Odun Hamam Böceği
- Princisia
- Lamproblattidae
- Nocticolidae
- Mastotermitidae
- Blaberoidea
- Saltoblatella
- Manipulator
- Planuncus
- Supella
- Nauphoeta
Alman (Kalorifer) Hamam Böceği
Alman Hamam Böceği, halk arasında kalorifer böceği ismiyle de bilinmektedir ve bilimsel adı Latince (Blattella germanica) olup ülkemizde en yaygın görülen hamam böceği türüdür.Başlarından arkalarına doğru ilerleyen iki siyah çizgileri ile bilinen dünyanın en yaygın iç mekan haşereleridir.Boyları 13-16 mm. arasında değişen bu haşerelerin daha küçük olan yavruları ise, daha koyu renkte neredeyse simsiyah olurlar ve başlarının arkasında beyaz çizgiler bulunur.Tropik iklimlerde ve dışarıda yaşamaları mümkün olsa da, genellikle iç mekânlarda ve çoğunlukla da mekânın daha sıcak ve nemli yerlerinde görülürler.
Ortalama 1 yıl ömrü olan kalorifer böceği, genellikle sıcak, nemli, karanlık ortamları tercih ederken, elektrikli aletlerin motor kısımları, dolap içleri, mutfak ve banyonun genelinde yaşamayı severler.Çok dar alanlarda dahi çok rahat kaçabilen bu elastik canlılar, yatay ve dikey yüzeylerde hareket edebilirler.Alman-kalorifer böceği hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Amerikan Hamam Böceği
Amerikan Hamam Böceği (Periplaneta Americana), dünyada görülen en yaygın hamam böceği türüdür.Kendi türleri arasında fiziksel olarak en büyük ve en uzun yaşayan hamam böceğidir.Yaşam süreleri yaşadıkları bölgeye bağlı olarak ortalama 15-18 ayı bulabilmektedir.Yetişkinlerin boyları ortalama 50 mm. civarında olup nadiren 90 mm'ye kadar olanları da görülmüştür.Tropik Afrika kökenli bu haşerelerin yetişkinlerinde uçmalarını sağlayan bir çift kanat vardır ve kanatları tüm vücutlarını kapsar.Yetişkin amerikan hamam böcekleri, kırmızımsı kahverengi ya da akaju renginde farklı tonlarda olabilirler.Başlarının arkasındaki bölge sarı şeritle çevrelenmiştir.
Dünyada su böceği, gemi hamam böceği, kakerlac ve bombay kaynarcası gibi isimlerle de bilinen Amerikan Hamam Böceği, sulu ve nemli ortamları sevmesine rağmen sucul böcekler kategorisinde yer almaz.Amerikan hamam böceği hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Oryantal-Doğu-Şark Hamam Böceği
Birçok akrabası gibi Afrika kökenli Oryantal (Doğu-Şark) Hamam Böceği; Latince Blatta Orientalis, yerel dilde şark hamam böceği, doğu hamam böceği, su böceği veya kara böcek olarak ta bilinmektedir.Yetişkin erkekler 18-29 mm. arasında boya sahipken, yetişkin dişiler 20-32 mm. arasında olabilmektedir.Ömürleri amerikan hamam böceği ile aynı olan şark hamam böceklerinde, ortalama olarak 12-18 ay arasında yaşam süresine sahiptir.
Doğu hamam böceklerinin gövdeleri yağlı ve parlak görünüme sahiptir ve ağırlıklı olarak siyah ya da siyaha yakın kayverengi renktedirler.Dişilerinde baş altından başlayan yarım kanatları bulunur, fakat bu kanatları fonksiyonel olarak kullanmazlar. Erkeklerde ise kanatlar daha uzun olup, boyları vücutlarının yarısını kaplar.Normal üstü sıcaklıkları oldukça seven oryantel hamam böcekleri, 20-29 °C sıcaklık değerlerinin olduğu ortamları tercih ederler.Oryantal-doğu-şark hamam böceği hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Kahverengi Çizgili Hamam Böceği
Kahverengi çizgili hamam böceği, dünyanın bir çok bölgesinde yaygın olarak görülen türlerdendir.Bilimsel adı Supella Longipalpa olan bu canlılar, yerel dilde kahverengi bantlı hamam böceği, kahverengi hamam böceği gibi isimlerle de bilinmektedir.Boyları 9-14 mm. arasında olup, vücut renkleri kahverenginin farklı tonlarına sahiptir.Keskin çizgilerle farklı tonlara ayrılan 5 segmentli bedeni üstünde bir çift kanada sahiptir.Yetişkin erkeklerin kanatları karınlarını tamamen örtecek uzunluktayken, dişilerinde kanat uzunlukları daha kısadır.
Vücut incelikleri de farklı olan kahverengi bantlı hamam böceklerinin erkeklerinin bedenleri daha ince, dişilerinin ise; daha kalın görünmesiyle kolayca ayırt edilebilirler.Ömürleri ortalama 8-10 ay olan kahverengi hamam böcekleri, 25-33 °C arasındaki sıcaklığa sahip ortamları tercih ederler ve bu gelişimlerini sürdürürler.Kahverengi çizgili hamam böceği hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.