


Ozon gazı; doğada güneşten gelen mor ötesi ışınların atmosferdeki oksijeni parçalayarak ozon moleküllerine çevirmesi sonucu oluşur.Teknolojik olarak ise, elektron boşalımı yardımıyla soluduğumuz havadan ya da saf oksijenden elde edilir.Ozon, oksidasyon gücü yüksek bir gaz olması nedeniyle, dezenfeksiyon özelliği ile tek doğal dezenfektandır.Doğal bir dezenfektan oluşu, kullanım alanlarının hızla yaygınlaşmasına ve güvenle kullanılmasını sağlamıştır.Su ürünleri yetiştiriciliği başta olmak üzere bir çok alanda dezenfeksiyon amaçlı ozon kullanımına ilgi son yıllarda hızla artmaktadır.
Ozon gazının dezenfeksiyon etkisi, aynı şartlar altında klordan 3125 kat daha fazladır.Spor, kist ve virüslere karşı klordan daha etkilidir.Ayrıca ozon, havada bulunan oksijenin parçalanması yoluyla elde edildiği için kararsız yapısı nedeniyle dezenfeksiyon görevini tamamladıktan sonra daima ham maddesi olan oksijene dönüşür.Ozon gazının dezenfeksiyon sonrasında kalıntı bırakmayan tek dezenfektan oluşu, özellikle gıda ve canlı yetiştiriciliği alanında kullanımını diğer dezenfektanlara göre avantajlı kılmaktadır.Kalıntı bırakmadığı için insan sağlığına da zararlı değildir.
Ozon, oksidasyon gücü çok yüksek olan bir gaz ve bilinen en kuvvetli dezenfektandır.Yüksek oksidasyon kuvveti, ozonun balık hastalıklarına neden olacak durumların da ortadan kaldırılmasında önemli rol oynamaktadır.