Hamam Böceği Neden Ve Nasıl Olur?
By EditörBlog
Yaşadığımız ortamda hamam böceği neden ve nasıl oluşur çoğalmalarına etki eden faktörler nelerdir hamam böceği ile bireysel mücadele yolları nelerdir?Hamam Böceği Neden Olur?
İnsanların yaşadığı her yerde olma ihtimali bulunan bu canlılar, yeryüzünde en kötü ve zor koşullarda dahi yaşayabilecek donanıma sahiplerdir.Evde veya iş yerinde ya da herhangi bir yerde daha önce hamam böceği görmemiş birinin, karşılaşma ihtimali yüksek olduğu günümüz şartlarında ilk karşılaşmasında oldukça etkilenmesi ve tedirgin olması mümkündür.Çünkü çevresel şartlara ve kimyasallara karşı oldukça dirençli bağışıklık kazanan bu canlılar, var olma savaşını inatla sürdüren canlılardandır.Ortam ne kadar temiz ve hijyenik olursa olsun, anlık fırsatla içeri yerleşmesi ve çoğalması kaçınılmaz olabilmektedir.
Eve dışarıdan getirilen herhangi bir materyal, açık bırakılan kapı ve pencereler, gün boyu üzerimizde olan elbiseler, alışveriş sonrası alınanlar ve dışarıdan gelen evin diğer bireyleri sayesinde evin içine kolayca girme ihtimalleri çok yüksektir.Özellikle sıcak ortam ve kumaşa aşırı ilgi duyan bu canlılar, elbise ve benzeri yünlü eşyaların olduğu her yerde kolayca barınabilirler.Yaşam alanlarına kolayca girebilen hamam böceklerinin, çıkması maalesef o kadar kolay olmamaktadır.Hamam böceklerini ev ya da yaşam alanından uzak tutmak için temizlik ve hijyenden fazlasına ihtiyaç olduğu bilinmelidir.
Açlık çeken bir hamam böceği için çok katlı apartman ya da sitenin 1. katı ile 7. katı arasında hiç bir fark yoktur.Yaşama arzusu konusunda çok azimli olan bu parmak canlılar, insanlar gibi üşenmez, utanmaz ve gurur yapmaz.Kokusunu aldığı yiyeceğe ulaşmak için her yolu dener ve istediğini aldığında, o bölgede uzun süre hayatta kalabileceğine dair belirtiler farkederse oraya konuçlanmak için çoğalmanın yollarını arar.
Dahili Sebepler
- Evin rutubetli olması
- Mutfağın koku tutması
- Açıkta yiyecek bırakılması
- Yiyeceklerin ve kuru gıdaların bozulması ya da küflenmesi
- Evin düzenli olarak süpürülmemesi ve silinmemesi
- Yemek sonrası bulaşıkların mutfakta uzun süre bırakılması
- Bulaşıkların makinada uzun süre bekletilmesi
- Su tesisatlarında kaçak olması
- Ayakkabı ve terliklerin koku tutması
- Banyo ve tuvalet havalandırmasında ızgara olmaması
- Ocak, fırın ve buzdolabı arkasının düzenli temizlenmemesi
- Kapı altında stoper ve sünger olmaması
- Duvar ve zeminlerde çatlak ve yarıkların bulunması
- Oda kenarındaki süpürgeliğin duvarla arasında açıklık bulunması
- Lavabo giderlerinin su kaçırması
- Kağıt ve karton kutuların saklanması
- İkinci el alınan eşyanın kontrol edilmeden eve yerleştirilmesi
Harici Sebepler
- Binanın zemin katında ya da kömürlüğünde su sızıntısı bulunması
- Apartman boşluğuna yemek ve gıda atıklarının atılması
- Binanın su borularından birinde su sızıntısı olması
- Dışarıdan getirilen kumaşlar, poşetler ve kutular
- Apartman içerisine dökülen çöp atıkları ve suları
- Apartman merdivenlerinin ıslak bırakılması
- Ayakkabıların dışarıda bırakılması
- Bina önüne ya da yakınına çöp bırakılması
- Apartman sığınağı veya kömürlüğüne eşya bırakılması
- Asansör ile eşya veya çöp taşınması
- Yeni alınan eşyaların kutularının kapı önünde bırakılması
- Binanın herhangi bir yerinde ölü hayvan leşi olması
Hamam Böcekleri Nasıl Oluşur?
Binlerle ifade edilebilecek türü olan hamam böceğinin yaşam alanlarına dahil olması için birçok etken ve faktör vardır.Bu etkenlerin başında yaşadığımız alan ve çevresi gelmektedir.Evin hijyenik ve temiz olması sizi rahatlatmasın, zira hamam namı diğer kalorifer böceklerinin girerken evin temiz ya da pis olup olmadığına bakmak gibi adetleri yoktur.Her koşulda yaşam alanlarını hamam böceklerinin istila etmesini önleyici tedbirler ile korumalı, askerin nöbette düşman beklemesi gibi köşe bucak sürekli takip ve kontrol edilmelidir.
Diğer bir etken ise; çöp atılan alanlar hamam böceklerinin ve diğer zararlıların dikkatinden kaçmaz.Ayrıca bu çöp alanı ve çevresinde üremeleri ve çoğalmaları için çok müsait ortam bulmaları demek, bir süre sonra gözlemleme ve barınma alanlarının çok genişleyeceği anlamına da gelmektedir.Bu çöp bırakılan alanlar yaşam alanlarınıza yakın mesafede ise; hamam böceğinin bir gün kapınızı çalmadan içeri girmesi kaçınılmaz olabilir.
Sıcağa düşkünlükleri ile bilinen ve adını da bu özelliklerinden alan hamam böcekleri, ev içerisinde sabit duran ve belirli aralıklarla temizlenmeyen buzdolabı, fırın ve ocakların çevresinde görülebilirler.Özellikle buzdolabının motor kısmı (sürekli sıcak olur) olan arkası, fırın ve ocağın alt bölümü (yemek kalıntıları olur) hamam böceğinin barınma, beslenme ve çoğalmasına davetiye çıkarır. Ayrıca; yemeklerden sonra bulaşıkların bekletilmesi ve ertesi güne kalması, arta kalan yiyeceklerin yeni sahiplerini beklemesine yol açabilir.Bu yemek bulaşıkları hamam böcekleri için deyim yerindeyse iskender kadar leziz ziyafet anlamı taşır.
Diğer önemli bir faktör ise; gerek binada gerekse daire içerisindeki banyo, tuvalet gibi alanlarda bulunan çatlak ve yarıklar, boruların giriş çıkışlarının yanındaki boşluklar hamam böcekleri için ideal yaşam alanlarıdır.Suyu da buldular mı tamam, çok kısa sürede buralarda üreyip çoğalabilirler.Sürekli açık bırakılan pencereler, dış kapı eşiğinin kapatılmamış olması da hamam böceklerinin girişlerini kolaylaştırmaktadır.Ayrıca; üzerine basılmış ve öldürülmüş bir hamam böceğinin kalıntılarıyla dolu ayakkabı altının temizlenmemesi ve kapıda bırakılması diğer hamam böceklerini çeker.Çünkü; hamam böcekleri birbirlerinin ölülerini yemekten çekinmezler, bacaklarına hatta antenine varana kadar yerler, silip süpürürler ve eser iz bırakmazlar.
Dışardan Getirilen Herşey Kontrol Edilmeli
Alışverişte dışarıdan getirilen poşetli ve kutulu ürünler, kontrol edilerek açılmadığı takdirde hamam böceğinin zahmetsizce içeri girmesi kaçınılmaz olabilir.Buna örnek verilecek olursa; halı yıkamaya verilen halılar, alışveriş poşetleri, kargo ile gelen eşyalar, hamam böceklerinin çok sevdiği karton kutularla gelen her türlü eşya ve giysi, işyerinden eve getirilen iş elbiseleri, alaturka tuvaletlerin kapaklarının takılmaması ya da kapaksız olması, biriken çöplerin evde uzun süre kalması, evin günlük olarak silinmemesi ve temizlenmemesi (dökülen kıl, tüy gibi şeyler), taşınma öncesi ve sonrası önceki evden ya da nakil esnasında eşyaların içine yerleşmesi gibi hal ve durumlar hamam böcekleri için bir davetiyedir.Diğer bir etken ise; yükseklik korkusu olmayan hamam böcekleri şömine, baca gibi yerlerden de kolayca giriş ve çıkış yapabilirler.Bina çatısında konaklanan kuşların çatı arasına bıraktıkları pisliklerden dolayı hamam böcekleri oluşabilir ve yine bina içi yapılanmaya gidebilirler.Ayrıca binanın logar sisteminde bir arıza veya açıklık varsa, buralardan yol bularak binaya ve evlere giriş yapabilirler.Çamaşır makinası veya bulaşık makinası su giderindeki muhtemel açıklıklardan da hamam (kalorifer) böcekleri rahatlıkla giriş çıkış yapabilirler.
Yukarıda yazılan tüm sorunları ortadan kaldırdım fakat yine hamam böceği var diyorsanız; o zaman daha öncesinde evinizde bir yerde büyük bir yuvalanma söz konusu olabilir.Bu yuvalanma kenar süpürgeliklerin içinde de olabilir, elbise dolabının içinde de olabilir.Böyle durumlarda genelde ev ilaçlaması yapılmaktadır fakat evi ilaçlatmanız sadece var olan hamam böceklerini öldürür. Ancak; yuvalarında yumurtalar varsa; onlara karşı hiç bir etkisi olmaz.Yumurtadan çıkan hamam böcekleri bir süre sonra yine evi istila eder ve bitmeyen istila döngüsü devam eder.Çözüm ise; haşere ve böcek ilaçlama şirketinden geniş kapsamlı profesyonel destek alarak, sorunun kaynağına inip, tek uygulamada hamam böceklerinden yumurtalarıyla beraber kurtulmak olacaktır. Profesyonel destek almak için detaylı bilgiye buradan, haşereler ile mücadele yöntemlerine ise; buradan ulaşabilirsiniz.
Hamam Böceği İle Mücadele
Geçmişten beri soyunu devam ettiren ve bilinen en eski haşerelerden olan hamam böceği ile mücadele de, asenkron (eş zamanlı) olarak hep devam etmiştir.Bazı yöntemler şartlara göre yüksek başarı gösterirken, bazı yöntemler ise tabiri yerinde ise sadece günü kurtarmakla yetinmiştir.Bilinen en eski yöntemlerden biri olan karbonat ve soğan karışımı, kolayca hazırlanıp kullanılabilir.1 çay kaşığı karbonat ile ince doğranmış soğanı karıştırıp hamam böceklerinin yuva yaptığı veya yuva yaptığı düşünülen yerlere dağıtılarak dökülür.
Diğer bir doğal yöntem ise; kırmızı toz biber yöntemidir.1 yemek kaşığı kırmızı toz biber, 1 orta boy soğan, 1 diş sarımsak ve 4 bardak su ile yapılır.Malzemeleri püre haline getirip kaynamış suda karıştırıp, püre soğuduktan sonra hamam böceklerinin yuvalanma ihtimali bulunduğu tüm bölgelere spreyleme yöntemi ile yada sürülerek bir süre bekletilir.
Oldukça basit ve kolay bir başka yöntem ise; ufalanmış defne yapraklarını kullanarak hamam böceklerinin uzak durması sağlanabilir.Bilimsel araştırma sonuçlarına göre; hamam böceklerinin defne yaprağının kokusundan hoşlanmadıkları bilinmektedir.
Aktarlarda satılan Borik Asit ve soğan karışımı da hamam böceği ile mücadele de etkili yöntemlerden biridir.Orta boy soğan, bir miktar un, 1 tutam şeker, 4 yemek kaşığı borik asit karışımı kullanılarak hamam böceklerinin yemesi için yuvalandığı yerlere tutam tutam bırakılmasıyla uygulanır.
Hemen hemen her evde bulunan karbonat ve şeker ya da pudra şekeri ile hazırlanan hamurumsu kür de işe yaramaktadır.Hamam böcekleri bu karışımı yediklerinde midelerinde baloncuklar oluşur ve sindirim sistemleri bozulur, sonrasında ölürler.
Kakao tozu, boraks, bir miktar un ile yapılan karışımda da başarı sağlandığı görülmüştür.Gezindiklere yerlere serpilmesi ve yemeleri sayesinde ölmeleri beklenir.
Kahvenin keskin ve güzel kokusu insanları cezbettiği gibi hamam böceklerini de çeker.Çekilmiş kahve tozu su ile karıştırıp hamurumsu kıvama gelene kadar yoğurulur.Parçacıklar halinde hamam böceklerinin gezindikleri yerlere bırakılır.
Kedi nanesi bir çok haşerenin hoşlanmadığı bir bitkidir ve hamam böcekleri de bu bitkiden hoşlanmazlar.Evin muhtelif yerleri ve çevresinde bulundurmanız bu haşereleri yaşam alanlarından uzak tutabilir.
Son olarak haşlanmış patates, sıvı yağ ve 1 paket borik asit karıştırılıp yoğurulur.Hamam böcekleri için bu karışımda son derece etkili olan bir yöntemdir.
Karışımların çocukların ulaşamayacağı ve erişemeyeceği yerlere konulması gerekmektedir.Bazı karışımlar keskin koku verdikleri için çocukların da dikkatinden kaçmayacaktır.Bu konuda ki hassasiyetimizi önemle duyurmaktayız.
Kolayca Kaçacakları Yerler Sınırlandırılmalı
Genellikle geceleri aktif olan hamam böcekleri, ortamın ışıklandırılmasıyla birlikte sadece gizlenmeyi hedefledikleri için, sadece en yakın gizlenme noktalarını seçerler, can korkusuyla yuvaları akıllarına bile gelmez.Doğal olarak gezinme ve barınma alanlarının kısıtlanması hoşlarına gitmeyecektir.Özellikle her evin her odasında bulunan süpürgeliklerin alt ve üst kısımları çekomastik ve benzeri silikon yapıştırıcılar ile kapatılmalıdır.Dış kapının altındaki eşik ise; sünger gibi esnek malzemeyle değil de, mermer veya granit gibi doğal taşlarla kapatılmalıdır.Elastik yapıya sahip olan hamam böceği 2 mm. boşluk içerisinde rahat hareket edebilir ve bu durumda sünger hiçbir işe yaramaz.
Son olarak; özellikle mutfak ve banyo havalandırmaları tel örgü ile kaplanmalı, çevreleri silikonlanmalı, tüm su giderlerinin etrafları hava geçirmeyecek kadar doldurulmalı, benim evim 7. katta bişi olmaz diye ihmal etmemeli, pencerelere sineklik ve benzeri kısıtlayıcılar takılmalıdır.Hamam böceği ile mücadele için daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Hamam Böceği İle Kimyasal Mücadelede Akdeniz Hijyen!
Antalya'da ve Alanya başta olmak üzere tüm ilçelerinde işletmelere ve yaşam alanlarına profesyonel olarak hamam böceği ile mücadele hizmeti veren şirketimiz; uluslararası yasa ve normlara uygun olarak işletilmekte, gerekli izinlere ve sertifikalara (Biyosidal Ürün Uygulama İzin Belgesi) sahip olmakla birlikte, ulusal kriterlere uygun ve uluslararası standartlarda, Antalya bölgesinin genelinde hamam böceği ilaçlama hizmeti vermeye devam etmektedir.Ayrıca işletmemizde kullanılan ilaçlama ekipmanları ve malzemeleri; Sağlık Bakanlığı ve tüm ilgili kurumlarca onay almış olup, insan sağlığını tehlikeye atacak her türlü etkenden arındırılmış biosidal ürünlerden oluşmaktadır.
Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde her zaman başarılı grafik çizen firmamız Akdeniz Hijyen; Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından hazırlanmış olan Biyosidal Ürünlerin Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik şartlarını gözeterek hamam böceği ilaçlama hizmetini vermektedir.Ayrıca uzman personelimiz ve çalışanlarımızın hepsi Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından verilen Biyosidal Ürün Uygulayıcı belgesine sahiptir.
- Günün her saati (7/24) iletişim araçlarımızdan bize ulaşabilir, acil yardım talebinde bulunabilirsiniz.
- Ücretsiz keşif sistemimiz sayesinde yaşam alanlarınızda olası tehdit unsurları ve hamam böceği hakkında uzman ekibimiz tarafından bilgi ve destek verilmektedir.
- Canlı destek operatörlerimiz aracılığıyla hamam böceğiyle ilgili yaşadığınız sorun ya da problemler hakkında yardım ve destek verilmektedir.
- Sosyal medya hesaplarımız üzerinden bize ulaşarak her türlü hamam böceği ilaçlama sorunlarınız için yardım ve destek alabilirsiniz.
- Çağrı merkezimizdeki operatörlerimiz her türlü hamam böceği sorununuz, şikayet ve önerileriniz için sizin görüşlerinizi değerlendirmektedir.