Marketlerde Ozon Kullanımı
By EditörBlog
Marketlerde ozon uygulaması nedir, nasıl yapılır, marketlerde ozon kullanımının faydaları ve avantajları nelerdir, ozonlanan gıdaların raf ömrü ne kadar uzar?Marketlerde Ozon Kullanımı
Şüphesiz marketler ve benzeri alışveriş merkezleri günlük en çok ziyaret edilen ve ihtiyaç duyulan alanlardan biridir.Günlük olarak değişen ürünler ve müşterilerin sürekli temas halinde olduğu ürünlerin hijyenik olması halk sağlığı açısından da çok önemlidir.Birçok gıda maddesinin bozulmasının önüne geçmek ve istenmeyen durumlarla karşılaşılmaması için, Ozon kullanımı hayati öneme sahiptir.Marketlerde ozon gazı kullanımının birçok avantajı bulunmaktadır ve bu bağlamda kullanılacak olan ozon makinası veya jeneratörünün kalitesi önem kazanmaktadır.
Marketlerde Ozon'un Avantajları
Market içerisindeki reyonlarda ve raflarda oluşabilecek kötü kokuların ozon gazı ile etkili bir şekilde giderilmesi mümkündür ve ozon uygulaması ile meyve ve sebzeler tazeliklerini normalden 2 kat daha fazla koruyabilmektedirler.Marketlerin taze gıda depolarında ozon uygulaması ile gıdaların raf ömrü 2 kat artmaktadır.Taze et ve balık reyonlarında ozon uygulaması ile ürünlerin tazeliklerini en az 2 kat artırmak mümkündür.Uygulama sonrasında istenmeyen kokuların önüne geçilerek müşterilerin alış veriş esnasında bu durumdan rahatsız olmasının önüne geçilir.
Taze balık reyonlarında ozonlu buz kullanılması, balıkların daha uzun süre taze kalmasını sağladığı gibi, steril olduğu için ozonlu buzdan taze balıklara mikrobiyal bir bulaşma gerçekleşemez. Normal buzda mikrobiyal yük fazla olduğundan dolayı, market ortamında zamanla eriyerek bünyesinde bulunan mikroorganizmaların taze balıklara bulaşmasına ve balıkların daha kısa sürede bozulmasına neden olmaktadır.Taze balıklarla yapılan 12 günlük ozonlu buz ve normal buz deney çalışmasında; Ozonlu buzda bekleyen balıklarda bakteri sayısı 12 gün sonra 90.000 iken normal buzda tutulan balıklarda yapılan sayımda bakteri sayısı 2.800.000'e ulaştığı tespit edilmiştir.
Marketlerdeki et reyonlarında donmuş et ürünlerinin buzları çözülmeye başladığında hızlıca mikroorganizmaları kendine çekerek bozulmaya ve kötü koku yaymaya başlayacaktır.Ozon burda devreye girer ve raflarda oluşabilecek kötü kokuları giderme ve taze ürünlerin tazeliklerini korumaya yardımcı olur.Raflardaki başka bir sorunda, ürün kokusunun (balık, et gibi) çevreyi rahatsız etmesi ve kokuların zaman zaman ürünlerde birbirine karışmasıdır.Ozonla uygulama yapıldığında bu problem ortadan kalkmaktadır.Ozon uygulaması sebze, meyve, kırmızı et, beyaz, et satan tüm maketlerde ya da manavlarda yapılabilir.Ozonlu su ürünün üzerine pulvarize olarak uygulanır.